Totta vai tarua: Hevosshiatsu

Hevosshiatsu on kiinalais-japanilainen hoitomuoto, jossa käsitellään itämaisessa lääketieteessä kehon tavanomaisena rakenteellisena osana pidettyjä meridiaaneja (”energiakanava”). Käsittelyllä on tarkoitus avata tai täyttää näitä energiakanavia, riippuen hoidettavasta alueesta ja hoidon tarkoituksesta. Shiatsu vaikuttaa akupunktion tavoin kohdeyksilön ”Ki”:hin (”elämänvoima, energiavirtaus”).

Perinteisestä hieronnasta shiatsu poikkeaa sekä filosofisesti että diagnostisesti. Hoidettavat alueet valikoituvat itämaisen diagnoosin perusteella, ja siinä käsitellään samoja akupisteitä kuin akupunktiohoidossa, mutta ilman neuloja. Tarkoituksena on sekä tasapainottaa että muuttaa energian kulkua meridiaaneilla, jolloin tukkeutuneiden meridiaanien aiheuttama kipu tai jännitys helpottaa. Shiatsussa ei erotella toisistaan hoidettavan fyysistä, psyykkistä ja henkistä olemusta, vaan ajatuksena on, että fyysinen keho heijastelee myös hoidettavan henkistä hyvinvointia.

Shiatsussa ei ole tarkoituksena hoitaa pelkästään oireita, vaan etsiä oireiden, kuten kipu tai lihasjännitys, aiheuttajaa. Se vaikuttaa kehon kaikkiin järjestelmiin ja samalla alentaa psyykkistä stressiä. Hoidon toteutuksessa käytetään erilaisia painantatekniikoita sekä pyörittäviä ja venyttäviä liikkeitä, ja se tehdään ensisijaisesti käsillä.

Hevosshiatsu käynnistää hevosen parasympaattisen hermoston toiminnan saaden ne rentoutuneeksi, ja hevoset vastaanottavat hoidon yleensä hyvin. Hoito ei ole millään tavoin kivulias, joten ihmiseen tottunut kesyhevonen pääasiassa nauttiikin ihmisen kosketuksesta.

Suomen Eläinterveydenhuolto-opiston tarjoama Hevosshiatsuhierojan ammattikoulutus (ei opetushallituksen alainen tutkintokoulutus) maksaa opiston nettisivujen mukaan 3200 euroa sisältäen oppimateriaalit. Koulutus toteutetaan monimuoto-koulutuksena ja kestää noin kahdeksan kuukautta. Suomen Hevosshiatsuyhdistyksen kotisivujen mukaan hyväksyttyjä hevosshiatsuhoitajia on Suomessa kuitenkin vain kolme. Tämä selittynee kuitenkin ainakin osittain sillä, että yhdistyksen ajankohtaista-osion viimeisimmät kurssitiedot ovat vuodelta 2014 ja sivulla esitelty ”lisää kursseja” -linkki vaikuttaisi nykyisin johtavan jonkinlaiselle kondomeja mainostavalle sivustolle.

 

Onko sinun hevosesi saanut apua shiatsusta, vai onko se silkkaa silmänlumetta ja rahastusta? Kommentoi ja keskustele Hevoluution facebook-ryhmässä.