Väittely: Täysihoitotalli vs. kotitalli

A: Kun minä hankin hevosen, laitan sen ehdottomasti täysihoitotalliin, koska siellä hevonen saa varmasti ammattimaista hoitoa.

B: Ei ole itsestäänselvyys, että täysihoitotallillakaan hevosia hoitaisi ammattilainen. Kotitallissa pystyn tarjoamaan yksilöllistä hoitoa omalle hevoselleni.

A: Kotitallilla ei ole ketään paikalla päivisin, kun olet itse töissä. Täysihoitotallilla hevonen on paremmin valvotuissa oloissa.

B: Ei täysihoitotallinkaan henkilökunta ehdi yhtä hevosta jatkuvasti tarkkailemaan, saati huomaamaan, milloin se on sairas. Kotitallin ympäristö on hevoselle myös stressittömämpi.

A: Ei välttämättä! Täysihoitotallin rutiinit toistuvat samanlaisina päivästä päivään, eikä omistajan työssäkäynti ja muu elämä vaikuta hevosen perushoitoon. Täysihoitotallilla apu on nopeammin saatavilla myös hätätilanteessa.

B: Osa täysihoitotallinpitäjistäkin käy päivätöissä, eikä silloin valvonta ole yhtään parempaa kuin kotitallissa. Asiakkaiden hevosia ei myöskään aina hoideta yhtä hyvin kuin tallin omia hevosia.

A: Aina ei kannata valita kaikista halvinta mahdollista täysihoitotallia. Hyvä hevosen hoito maksaa.

B: Miksi maksaisin kalliista hoidosta, kun omassa kotipihassa hevosen pitäminen on käytännössä lähes ilmaista? Kotitallissa pystyn myös vaikuttamaan hevosenpitokulujen määrään.

A: Yhtä laillahan se hevonen kotipihassakin tarvitsee eläinlääkäriä, kengittäjää, kuivikkeita ja rehuja! Ei hevosen hyvinvoinnin kustannuksella saa säästää. Täysihoitotallissa omaa aikaa ja energiaa ei tarvitse käyttää hevosen hoitoon ja tilojen kunnostamiseen. Silloin energiaa jää myös hevosen kanssa harrastamiseen, eikä hevonen jää takapihalle yksin möllöttämään.

B: Kotipihassa hevosen kanssa voi puuhastella muutakin kuin ratsastusta, ja sen kanssa tulee seurusteltua pitkin päivää.

A: Kyllä täysihoitotallissakin hevosen kanssa voi touhuta muutakin kuin ratsastusta, ja puitteetkin ovat paremmat ja turvallisemmat. Maastoiluseuraa löytyy aina, ja jos hevonen on maneesitallilla, ei huonot kelitkään vaikuta harrasteintoon.

B: Kunnon hevosihmisen pitää olla valmis ratsastamaan säällä kuin säällä! Maneesi on lisäksi täysin turha esimerkiksi ajohevosen omistajille. Omaan pihaan voi tehdä juuri sellaiset puitteet kuin mitä itse tarvitsee.

A: Harvalla hevosenomistajalla on varaa tehdä omaan käyttöön yhtä toimivat puitteet kuin mitä ammattitalleilla on tarjota. Eikä se yksin pimeässä illassa harrastelu ole läheskään niin motivoivaa kuin hyvässä porukassa täysihoitotallilla.

B: Kuka takaa, että täysihoitotallin porukassa on hyvä henki? Siellä aina joukossa on ne tietyt, jotka puhuvat paskaa selän takana ja haukkuvat toisten hevosia. Kotitallilla saa olla aivan rauhassa ja tehdä asiat just niin kuin itse haluaa.

A: Jokainen vaikuttaa omalta osaltaan hyvän ilmapiirin muodostumiseen tallilla. Täysihoitotallilta saa myös tarvittaessa liikutusapua hevoselleen jos itsellä on vaikka lomamatka tai sairastuu. Eihän kotitallinpitäjä pysty edes lähtemään lomamatkalle, kun hevosta ei ole kukaan hoitamassa.

B: Ei hevostaan saa hylätä täysihoitotalliinkaan, onhan sitä käytävä säännöllisesti katsomassa. Eikä sille saa määrättömästi vuokraajiakaan ottaa, ettei tallin omat tilat kulu. Täysihoitotallilla tulee aina joku antamaan pyytämättä neuvoja ja kertomaan, miten hänen mielestään minun pitäisi omaa hevostani kouluttaa.

A: Eikös se ole vain etu, että tarvittaessa saa apua ja neuvoja, jos menee sormi itsellä suuhun? Vai oletko niin täydellinen että aina osaat tehdä kaiken itse muita paremmin.

B: En ole täydellinen, mutta en myöskään halua että minua aletaan heti paheksumaan jos haluan tehdä asiat ennakkoluulottomasti tai eri tavalla kuin muut.

A: Hyvähän se vain on, että paikalla on joku tolkullinen ihminen, joka katsoo ettei hevosta käsitellä miten sattuu, ja että se saa asianmukaista ja tarvitsemaansa hoitoa.

B: Kuka sanoo, ettei hevostani hoideta asianmukaisesti kotitallissa, ja kuka sen asianmukaisen hoidon määrittelee?