Väittely: Runkosatula vs. rungoton/joustorunkoinen

A: Satulan tarkoitus on jakaa painetta.

B: Sen vuoksi rungottoman satulan alla käytetäänkin painetta jakavaa padia. Rungoton satula jakaa painetta jopa tasaisemmin kuin runkosatula, koska se mukautuu paremmin hevosen selän mallin mukaan.

A: Sen vuoksi runkosatula sovitetaan ja muokataan hevoselle sopivaksi. Silloin paine jakautuu tasaisesti isommalle alueelle. Huolimatta erikoispadeista rungottomassa satulassa suurin paine on aina ratsastajan kohdalla.

B: Se ei ole välttämättä huono asia, sillä rungoton satula antaakin hevosen selän takaosalle enemmän tilaa liikkua. Runkosatula lukitsee hevosen selän liikkeen paikalleen.

A: Satulan ei kuulu liikkua hevosen selässä, ja rungottoman tai joustorunkoisen satulan jatkuva liike hankaa ja kipeyttää hevosen selkää.

B: Myös rungottomat satulat pitää sovittaa hevoselle sopiviksi, jolloin ylimääräistä liikettä ei tule, satula ainoastaan mukautuu liikkeeseen. Runkosatula taassen ei mukaudu, kun hevosen selän malli muuttuu esimerkiksi silloin kun hevonen kokoaa itseään.

A: Epäilen että hevonen ei edes halua rungoton satula selässään koota itseään, kun selkään tulee ratsastajan painosta pistekuormitusta.

B: Huonosti sovitettu runkosatula aiheuttaa hevosen selkään pistekuormitusta vielä enemmän.

A: Kyllä yleensä lähdetään siitä lähtökohdista että hevoselle etsitään sopiva satulan ammattilaisen avulla. Rungottomia satuloita tuskin paljoa ammattilaisen avulla sovitellaan, ja monesti hevoselle laitetaan rungoton satula selkään kun ei löydetä rungollisesta satulasta sopivaa.

B: Sillä rungottomat satulat ovatkin käytännöllisiä, koska ne sopivat sellaisiinkin selkiin, mihin on mahdotonta löytää sopivaa runkosatulaa.

A: Kyllä kaikkiin selkiin löytyy sopiva runkosatula, mutta siitä saattaa vaan joutua maksamaan enemmän.

B: Onko mitään järkeä etsiä hevoselle väen vängällä sopivaa runkosatulaa ja maksaa siitä tuhansia euroja, jos hevoselle löytyy sopiva satula myös rungottomasta tai joustorunkoisesta satulasta. Näissä satuloissa on yleensä myös hyvät muokkaamismahdollisuudet, joka on vain hyvä asia, koska hevosen selkä muuttuu iän, treenin ja vuodenaikojen myötä.

A: Myös runkosatuloista löytyy muokattavia malleja. Näin satulaa voidaan muokata hevosen selän mallin muuttuessa. Laadukas runkosatula kestää koko hevosen eliniän.

B: Vaikka runkosatula sopisikin ulkoisesti hevoselle, siinä on aina riski, että satulan runko tai etukaari on vioittunut eikä sitä huomata. Näin hevosella saatetaan käyttää viallista satulaa pitkiäkin aikoja. Rungottomissa satuloissa ei sen sijaan ole sitä riskiä.

A: On jokaisen ratsastajan velvollisuus ymmärtää satuloista sen verran että erottaa viallisen satulan ehjästä. Lisäksi satuloita topataan tai muuten vain runko voidaan tarkistuttaa satulasepällä säännöllisesti, jolloin seppä kyllä huomaa satulan vioittuneen. Hevonen ei myöskään liiku hyvin viallisella satulalla, joten kyllä vioittuminen pitäisi huomata.

B: Mitä liikkumiseen tulee, niin rungottoman satulan etuna on, että hevosen liikkeet tuntee paremmin kun satulan runko ei vaimenna niitä.

A: Olenkin kuullut että joustorunkoisissa satuloissa on niin sanotusti ”pomppulinnaefekti”. Pystyykö näissä satuloissa istumaan harjoitusravia lainkaan?

B: Sopivaksi sovitettu joustorunkoinen satula ei pompota. Harjoitusravin istuminen saattaa vaatia harjoittelua riippumatta siitä minkälainen satula on käytössä. Kun osaat istua harjoitusravia hyvin ja tasapainosi on hyvä, ei satulan tyypillä ole väliä.

A: Jos tasapaino ja ratsastustaito on niin hyväksi hiottua, emmekö voisi ratsastaa aina ilman satulaa?

B: Mutta mites sen paineen jakautumisen kanssa?