Väittely: Kuolaimet vs. kuolaimettomat suitset

A: Kuolain on hevosen hallintaväline. Se vaikuttaa oleellisesti sekä ratsastajan että hevosen turvallisuuteen.

B: Turvallisuus ei ole koskaan kiinni käytetystä välineestä, vaan hevosen koulutustasosta.

A: On tilanteita, joissa pelkkä hyvä koulutus ei riitä, vaan saatetaan tarvita myös hyvää jarrua.

B: Myös kuolaimettomista löytyy tehokkaita jarruja, jotka vaikuttavat hevosen suun sijasta hevosen turvan lisäksi myös niskaan joten paine tulee laajemmalle alueelle.

A: Myös kuolainsuitsituksella voidaan painetta jakaa. Vipuvarrelliset kuolaimet vaikuttavat hevosen suun lisäksi myös niskaan.

B: Mihin sitten edes tarvitaan kuolainta? Hevosen suussa ei ole paikkaa kuolaimelle! Kuolain aiheuttaa vaurioita hevoseen suuhun.

A: Kuolain on aina juuri niin vahva kuin mitä ratsastajan käsikin. Jos siitä ei vedetä, ei se aiheuta kipuakaan. Ihan yhtälailla voidaan ajatella, että hevosen niskassa ei ole paikkaa niskahihnallekaan.

B: Hevosen suu on erittäin herkkä ja kuolain aiheuttaa aina kipua pelkästään olemassaolollaan. Ja kenen ratsastajan käsi muka on täysin tasainen eikä tahattomasti nypi hevosta suusta?

A: Onkin aina väineiden käyttäjän, eli tässä tapauksessa ratsastajan, vastuulla opetella hallitsemaan oma kehonsa ja sitä kautta myös käytettävä väline. Itseasiassa myös hevosen niska on erittäin herkkää aluetta, jossa kulkee valtavasti hermoja suhteellisen lähellä pintaa. Myös kuolaimettomalla voidaan vahingossa satuttaa hevosta, kuten hackamorella jolla voidaan jopa murtaa hevosen nenäpii!

B: Hackamore ei murra nenäpiitä, jos se on oikein mitoitettu ja sovitettu hevoselle. Hackamorea ei myöskään suositella aloittelijoiden käyttöön. On olemassa paljon hellävaraisempiakin kuolaimettomia suitsimalleja. Myös kuolaimella voidaan aiheuttaa pysyvää vahinkoa hevoselle.

A: Myös kuolain pitää olla hevoselle sopiva ja oikein sovitettu, ei se silloin pelkällä olemassa olollaan tee vahinkoa. Ja kun kuolain on riittävän tehokas, ei ohjasta tarvitse myöskään väkivalloin riuhtoa. Oikeanlainen kuolain on siis aina yhtäaikaa sekä hellävarainen ja riittävän voimakas. Mutta saadaanko näillä pehmeämmillä kuolaimettomilla tarvittaessa aikaan riittävän voimakas vaikutus?

B: Edelleenkin hevonen pitää olla oikein tehtäviinsä koulutettu, silloin sitä ei tarvitse hallita väkivallalla. Rento hevonen on turvallinen hevonen.

A: Vaistoja ei voi kouluttaa pois. Jos hevonen säikähtää, ei siinä ole koulutustasolla mitään merkitystä. Hevonen on luonnostaan pakoeläin, joka toimii ensin, ja ajattelee vasta sitten. Toisaalta taas kuolaimen imeskely saattaa edesauttaa hevosen rentoutumista, hevonen rentoutuu kun leuat liikkuvat.

B: Jos hevonen on niin pelokas, onko sitä perusteltua käyttää ratsastukseen tai ajoon lainkaan. Jos emme voi tehdä hevosillamme mitään, emme toki tarvitse varusteitakaan.