Hevosihmisen sähköoppi

Syksy on aitojen tekemisen aikaa. Hevoset siirtyvät laitumilta takaisin talvitarhoihin, ja lokakuinen räntäsade on tunnetusti parasta mahdollista aika laitella tarhojen aidat kuntoon. Somen keskustelupalstat täyttyvät kysymyksistä, kuinka tehdä se talven kestävä sähköaita, jossa ovelinkin sähkönhaistelijaponi pysyisi myös silloin ”kun maas on hanget ja järki on jäässä, silmä sammunut hevosen omistajan”.

Vinkkejä sähköaitojen tekoon löytyykin niin kanssa-aitaajilta, kuin erilaisten aitaustarvikkeita myyvien firmojen mainoslehtisistäkin. Kun aita on oikeaoppisesti tehty ja sähköpaimen kytketty lankaan kiinni, saatellaan toimitus loppuun lyhyesti sanoin ”tarkista virran kulkeminen aidassa testerillä”. Tässä valveutunut aidan tekijä toki huomaa, että nämä aitaustarvikkeita myyvät yritykset yrittävät vain saada asiakasparoille myytyä vielä hieman tavaraa. Virtatesterien hinnat ovat tunnetusti kohtuuttoman korkeita, halvimmastakin avaimenperätesteristä saattaa joutua pulittamaan 12 euron hinnan. Tämän kaltaisessa tuotteessa tuo hintahan on aivan kohtuuton, jos vertaa sitä esimerkiksi siihen Prestigen uutuussatulahuopaan, jonka saa omakseen vaatimattomalla 159 euron summalla.

Vaan ei hätää! Hevoluution toimitus pelastaa aidan tekijät ja on koonnut tähän postaukseen muutamia yleisimpiä ja taatusti halpoja tapoja testata virran kulku sähköaidassa, täysin ilman turhaa tekniikkaa!

Kyykkäys

Kyykkäys on yleisesti käytetty tapa, johon tarvitaan vain takapuoli, joka meiltä jokaiselta todennäköisesti löytyy ihan omasta takaa. Myös kaverin takapuolen käyttäminen on sallittua, mutta vain kaverin suostumuksella. Tapa on yleinen, mutta jokseenkin epävarma ja vaatii hieman kehontuntemusta.

Tee näin:

1.Asetu selin aitaa kohti.

2. Tarkista että aitalanka kulkee kokolailla takapuolesi korkeudella tai hieman sen alapuolella.

3.Kumarru eteenpäin polvia hieman taivuttaen.

Testauksen onnistumisen edellytyksenä on, että testaava takapuoli on asetettu riittävän lähelle sähköaitaa. Paksut housut saattavat vääristää testitulosta, joten suositeltavaa on käyttää mahdollisimman ohuita trikoita, tai kyykätä täysin ilman housuja.

Kyykkäys on helppo yhdistää arkisiin toimenpiteisiin ja suorittaa esimerkiksi samalla kun siivoaa tarhoja, lantaa kerätessä tai kumartuessa tarraamaan kottikärryihin.

Kumarrus

Tämä testi on kyykkäystestin vastakohta. Ei niinikään vaadi ylimääräsiä tarvikkeita. Testin etuna on se, että se voidaan suorittaa myös paksuihin talvivaatteisiin verhoutuneena, ainoastaan päähineeseen on kiinnitettävä huomiota. Päähineen on hyvä olla ohut ja mielellään jättää vähintään testaajan otsan alue paljaaksi.

Tee näin:

1. Mene aidan lähelle kasvot kohti aitaa.

2. Kumarru

Voit yhdistää testin helposti muuhun tekemiseen sillä testin aikana voit esimerkiksi poimia maasta tavaroita tai luoda lantaa.

Reisitesti

Seuraava paljon käytetty tapa on myös helppo yhdistää arkiseen aherrukseen. Ei vaadi mitään ylimääräisiä välineitä. Sopii erityisesti aidoille, jossa langat kulkevat suhteellisen tiheästi ja yksi lanka kulkee n. 50-70 cm korkeudella.

Tee näin:

1. Mene aidan vierelle.

2. Nosta toinen jalkasi aitalankojen välistä toiselle puolelle aitaa.

3. Siirrä nyt myös kehosi aidan välistä sen toiselle puolelle ja nosta myös toinen jalka aidan välistä.

Tämän testin aikana sähkön kulkeminen havaitaan yleensä sisäreisissä tai takapuolessa. Virran aistiminen selällä on myös mahdollista. Oleellista tässä on, että testaaja aliarvioi oman notkeutensa ja ketteryytensä. Kiire, huonot jalkineet ja epävakainen maaperä lisää testin onnistumisen mahdollisuutta. Sen sijaan paksu vaatetus saattaa vääristää testitulosta.

Tanssi

Viihdyttävä testitapa, joka saa katsojille hymyn huulille! Ei välttämättä toimi tasaisissa hiekkatarhoissa, onnistuu parhaiten metsätarhoissa.

Tee näin:

1. Valitse tarhan aidan viereltä mahdollisimman epätasainen ja mielellään risukkoinen kohta.

2. Kulje sähköaidan vierustaa pitkin.

3. Kompuroi.

4. Säilytä tasapainosi tekemällä modernin breakdancen tyylisiä tanssiliikkeitä. Suositeltavaa on erityisesti heilutella käsiä ja huojuttaa ylävartaloa. Voit myös halutessasi ottaa aidasta tukea kädelläsi.

5. Vilkaise ympärillesi ja tarkista ettei kukaan nähnyt.

Yleensä tätä testiä tehdessä kaikki näkevät. Huolimatta siitä, että olit testin aloittamisajankohtana yksin tiluksillasi, huomaat vitoskohtaan tullessasi, että paikalle on tullut kaikki perheenjäsenesi, postimies, koulutaksikuski, heinäntoimittaja sekä naapurin pappa.

Huonot jalkineet ja kiire lisäävät testin onnistumista.

Talvitesti

Tätä testiä suositellaan käytettäväksi silloin kun on oletettavaa, että aidan sähkö syystä tai toisesta kiertää huonosti tai tuntuu heikosti. Testi toimii kovilla pakkasilla, kun aitalankoihin on kertynyt huurukerros. Testin etuna on, että testaajan pukeutuminen ei oleellisesti vaikuta testitulokseen.

1. Kumarru aidan lähellä kasvot kohti aitaa.

2. Vie kasvosi lähelle aitalankaa.

3. Työnnä kielesi ulos maistaaksesi huurua.

Testin jälkeen saatat tuntea itsesi hieman hölmöksi ja epäilet omaa järjenjuoksuasi, mutta se kuuluu asiaan ja on ohimenevää.

Työkalutesti

Testin haittapuolena on, että siihen tarvitaan jonkinlainen työkalu. Testi on kuitenkin paljon käytetty, koska se voidaan suorittaa muiden tehtävien oheella, eikä testaajan pukeutuminen vaikuta testin onnistumiseen.

Tee näin:

1. Valitse testiä varten työkalu. Työkalun varren on johdettava sähköä, joten käytä mielellään metallisia työkaluja. Voit myös halutessasi käyttää puuvartista työkalua, mutta silloin on ehdottoman tärkeää huolehtia siitä, että puuvarsi on läpikotaisin märkä. Myös kottikärryt toimivat tässä testissä, varsinkin mikäli kottikärryn kahvoissa ei ole kumisia tai muovisia kädensijoja.

2. Aseta työkalu aitaa vasten. Työkalun on koskettava sähköaitaa.

3. Tarraudu työkaluun kädelläsi. Paljas käsi on suositeltavin, paksuja käsineitä ei suositella.

Halutessasi voit yhdistää tämän testin myös esim. kummarrus-testiin tai kyykkäys-testiin. Testitulos voimistuu mikäli testaaja seisoo vesilätäkössä.

Sadekelin testi

Tämä testi sopii nimensä mukaisesti erityisesti sadekelille ja näin ollen sopii varsinkin syksyisiin aikoihin. Helppo yhdistää muihin arkisiin toimenpiteisiin. Testaajan on suositeltavaa olla paljain käsin tai vaihtoehtoisesti pukeutuneena märkiin hansikkaisiin. Lätäkössä seisominen testaushetkellä parantaa testin onnistumista.

1. Valitse testausajankohdaksi mahdollisimman märkä ja sateinen hetki.

2. Mene aidan portin kohdalle.

3. Tartu portin kahvaan kädelläsi.

Varoitus: Testaajan on huolehdittava, ettei ole testaushetkellä kosketuksissa hevosiin tai muihin eläimiin.

Hauskoja aidantekohetkiä sekä sähköaidan toimivuuden testauksia toivottelee Hevoluution toimitus!

(Huom! Testejä ei suositella niille henkilöille joilla on sydämentahdistin tai kärsivät muutoin sydänsairaudesta.)

Mikä on sinun tapasi testata sähkön kulkemista? Oletko tahattomasti joutunut testaajaksi, kuinka? Jaa kokemuksesi meidän kanssamme Hevoluution keskustelupalstalla!