Mikä ihmeen Hevoluutio??

Tervetuloa Suomen ristiriitaisimman, suorapuheisimman ja provosoivimman hevosblogin pariin!

Hevoluutioteoria kääntää mustan valkoiseksi ja valkoisen mustaksi niin monta kertaa, että jäljelle jää enää tuhansia eri harmaan sävyjä. Me emme kerro täällä omia mielipiteitämme. Me emme myöskään kerro totuuksia. Me esittelemme vaihtoehtoja.

Uskotko että oma tapasi toimia on se maailman paras? Vai etsitkö vielä sitä kultaista keskitietä? Ihmetteletkö joskus sitä, kuinka ihmiset voivat olla niin kangistuneita vanhoihin toimintatapoihin? Luotatko tunteeseen ja ”musta tuntuu” -ajatuksiin? Vai sittenkin ennemmin tieteellisesti todistettuihin faktoihin? Ärsyttääkö ihmiset, jotka eivät edes yritä löytää ongelmiebn alkulähdettä vaan tyytyvät hoitamaan oiretta? Oliko kaikki ennen paremmin? Oletko sitä mieltä, että pehmeä on pehmeä? Ja hyvä on hyvä?

Nämä kaikki ovat helppoja kysymyksiä. Mutta entäpä jos jokaisen kysymyksen perässä olisi jatkokysymys: ”Miksi?”.  Kuinka vastaisit siihen?

Vuosia sitten törmäsimme kirjoitukseen apinatarhasta. (Apinatarha-tarina ei ole omamme vaan netistä löydetty. Alkuperäisestä kirjoittajasta meillä ei ole tietoa).

”Aloitetaan häkillä, jossa on viisi apinaa.

Laitetaan banaani roikkumaan häkin katosta ja tikkaat banaanin alapuolelle. Jonkin ajan kuluttua joku apinoista lähtee kiipeämään banaania kohti. Heti kun apina koskettaa tikkaita, ruiskutetaan muita apinoita kylmällä vedellä.

Jonkin ajan kuluttua joku toinen apina lähtee kohti banaania samoin tuloksin – muita apinoita ruiskutetaan kylmällä vedellä. Kohtapuoliin tikkaille pyrkivän apinan aikeet estetään toisten toimesta.

Nyt luovutaan kylmästä vedestä. Yksi apina otetaan häkistä pois, ja tilalle laitetaan uusi. Uusi apina haluaa kiivetä tikkaille ja hakea banaanin. Kauhukseen apina huomaa, että muut käyvät sen kimppuun. Parin yrityksen jälkeen apina ymmärtää, että yritys kiivetä tikkaita johtaa joukkokuritukseen.

Seuraavaksi korvataan taas yksi alkuperäisistä apinoista uudella. Edellisellä kerralla vaihdettu apina osallistuu kuritukseen nyt innolla!

Näin toimitaan kaikkien alkuperäisten apinoiden kanssa. Joka kerta, kun uusi tulokas yrittää tikkaille, muut kurittavat tätä. Useimmilla ei ole mitään käsitystä, miksi ne eivät saa kiivetä tikkaille tai miksi ne osallistuvat tulokkaan kurittamiseen.

Kun kaikki alkuperäiset apinat on korvattu, ei yhtäkään häkissä olevaa apinaa ole ruiskutettu kylmällä vedellä. Kuitenkaan yksikään apina ei enää yritä tavoitella banaania.

Miksi ei?

Koska niiden mielestä täällä on aina toimittu näin. Ja näin yrityksen toimintamalli syntyy.”

Vanhat ajatusmallit saavat meidät jumittumaan vuodesta toiseen samoihin ongelmiin. Hevosalalla on valloillaan loputtomasti niin uusia kuin vanhojakin uskomuksia, joita toistellaan totuutena koska ”näin on aina ollut” tai ”tämä on nykypäivän tietämyksellä paras tapa”. Näihin totuuksiin ja lentäviin lausahduksiin jokainen meistä törmää päivittäin hevostallin arjessa, ja toistamme samoja toimintatapoja vuodesta toiseen. Hevoluutio-blogin tarkoituksena on herättää ajattelemaan asioita toiseenkin kertaan ja eri suunnasta. Vaihtoehtoja on lukemattomia. Voiko pehmeä muuttuakin yhtä-äkkiä kovaksi, hidas nopeaksi ja saako mustasta valkoista? Tervetuloa leikittelemään kanssamme vaihtoehdoilla.

Asenna herneet sieraimiin ja nauti!

Ps. Hevoluutio ei edusta eikä allekirjoita kaikkia blogissa esitettyjä vaihtoehtoja/tapoja/ajatusmalleja. Vastuu omasta toimimisesta säilyy lukijalla itsellään.

Pps. Mikäli haluat tietää enemmän meistä ja siitä mitä oikeasti edustamme, käy vierailemassa sivulla www.greystable.fi